RINDELE STANLEY SERIA BAILEY
La inceputul anilor 1860 Stanley cumpara de la Leonard Bailey patentul de rindea reglabila din metal, care se fabrica si azi cu unele mici modificari.


MODELELE BAILEY FABRICATE DE STANLEY DUPA DIMENSIUNEA TALPII SI A LATIMII DE TAIERE:

Nr.1 RINDEA DE BANC MICA; lungime talpa 14cm, latime de taiere 3,2cm.  Este o scula cu care se lucreaza usor cu o mana, folosita pentru finisare sau pentru formarea ucenicilor. Este o piesa rara, scumpa si cautata de colectionari.

Nr.2 RINDEA DE BANC MICA, lungime talpa 17,8cm, latime de taiere 4,1cm. Folosita pentru netezire si ultimele finisaje inainte de smirgheluire sau pentru lucrari mici. Modelul Nr. C2 are talpa ondulata pentru o alunecare mai lina.

Modelul de talpa C ondulat pentru o alunecare lina pe lemn


Nr.3 RINDEA DE BANC MEDIE, lungime talpa  20,5cm, latime de taiere 4,4cm. Foarte utila pentru finalizare, lucru la piese de mici dimensiuni si pentru netezirea lacrima a unor zone localizate in camp. Modelul Nr. C3 are talpa ondulata pentru o alunecare mai lina.

Nr.4 RINDEA DE BANC MARE, lungime talpa 23cm, latime de taiere 5,1cm. Cea mai folosita dintre dimensiuni, in special pentru piesele de mobilier, pentru lemnul de esenta tare si pentru esentele exotice (echipata cu un cutit ascutit la 50grade ajuta la reducerea ruperii la lemnul cu fibra curba). Este modelul cel mai fiabil din categoria rindelelor mari. Au existat modele cu system de ungere cu ulei a lemnului prin gauri in talpa rindelei (si la modele Nr.5). Modelul Nr.A4 a fost fabricat din aluminium prin anii 30, s-a renuntat la el deoarece oxide usor si lasa urme pe lemnul lucrat si se deforma usor la lovire. Model Nr.C4 are talpa ondulata pentru o alunecare mai lina. Model Nr.S4 a fost fabricat din otel presat, mai dur, mai greu si mai rar.

Nr.4,5 RINDEA DE BANC MARE, lungime talpa 25,5cm,  latime de taiere 6cm. Este un model creat de Stanley, cu ceva mai mult metal si cu o lama mai lata pentru o eficienta mai mare, facut pentru cei ce lucreaza mobilier la scara mai mare. Exista si modelul H mai putin cunoscut, mai greu, fabricat in timpul WW2 (marcat cu H dupa numar). Model Nr.C4,5 are talpa ondulata pentru o alunecare mai lina.

Nr.5 RINDEA JACK, lungime talpa 35,5cm, latime de taiere 5,8cm. Cel mai popular model la clasa lui de marime, ideal pentru prima mana de indreptare si pentru incepatori. Recomandat pentru uz casnic. Exista si modele cu dimensiuni si greutati apropiate si Modelul C5 cu talpa ondulata pentru o alunecare mai lina.

Nr.5,5 RINDEA JACK MARE, lungime talpa 38cm, latime de taiere 5,7 – 6cm, model creat pentru momentele cand esti nevoit sa inlocuiesti masina de rindeluit electrica sau abrichtul.

Nr.6 RINDEA FORE, lungime talpa 45,72 cm, latime de taiere 6,04cm. Model folosit mai mult la imbinari sau de catre cei pentru care un Jointer este prea mare. Exista si modele cu greutati si dimensiuni apropiate si Model C6 cu talpa ondulata pentru o alunecare mai lina.

Nr.7 RINDE JOINTER, lungime talpa 56cm, latime de taiere 6,04cm. Model folosit pentru a face drept (o margine) si plan (o suprafata). Exista si Modelul C7 cu talpa ondulata pentru o alunecare mai lina.

Nr.8 RINDEA JOINTER MARE, lungime  talpa 61cm, latime de taiere 6,7cm. Denumita si ridea taur, datorita greutatii si marimii sale, este ideala pentru oameni puternici sau cei profesionisti, deoarece odata ce se afla in miscare doreste sa ramana in miscare! Exista si Modelul C8 cu talpa ondulata pentru o alunecare mai lina.


Elementele componente si de reglare la rindeaua model Bailey de la Stanley1A. - sistemul de taiere:
1. - lama de taiere;
2. - capul lamei de taiere;
3. - surub de fixare.
4. - parghia lamei de taiere;
5. - surub de fixare al parghiei;
6. - corpul de avans, FROG;
7. - parghia Y de ajustare a avansului FROG;
8. - piulita de ajustare a avansului FROG;
8x. - axul de avans;
9. - tija de reglaj stanga-dreapta a lamei; 
10. - suruburile de fixare a corpului de avans, FROG;
11. - manerul mare;
12. - manerul mic, lipseste la modelele Nr.1 si 2;
13. - tija si piulita de fixare a manerului mare;
14. - tija si piulita de fixare a manerului mic;
15. - surubul secundar de fixare a manerului mare, existent numai la modelele mari;
16. - corpul rindelei;
46. - surubul de reglare a avansului corpului de avans, FROG.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu